Scoaterea petelor de pe obiecte decorative

Statuietele , obiectele de arta etc , executate din os se sterg in prealabil de praf , apoi se curata cu un tampon inmuiat in lapte crud , rece.

Evantaiele , statuietele , piesele de sah , piesele de table , mingile de biliard confectionate din fildes se curata cu o solutie alcoolica , o parte alcool etilic si 3 parti apa distilata , sau de ploaie ( parti in greutate) , dupa care se ung cu un strat subtire de ceara de albine.

De asemenea , petele de pe aceste obiecte se pot inlatura cu ajutorul unui amestec format din o parte terebentina si 3 parti alcool sanitar ( parti in greutate). De exemplu , un amestec obtinut din 25 ml terebentina si 75 ml alcool sanitar. Dupa tratament , fara sa se spele cu apa , se expun la lumina.

Clapele de pian , acordeon etc . din fildes , initial se degreseaza cu o carpa inmuiata intr-o solutie de carbonat de sodiu ( 50 gr soda de rufe la un litru de apa ) , apoi se umecteaza cu un amestec obtinut din 10 parti de apa oxigenata 30 % , 3 parti de amoniac 10 % si 10 parti apa ( parti in greutate) dupa care se sterg cu o carpa umeda , moale. Se poate folosi de exemplu , un amestec obtinut din 45 ml apa oxigenata 30 % , 15 ml amoniac 10 % si 50 ml apa.

Dupa degresarea cu soda , clapele de pian se pot curata , de asemenea , cu o pasta obtinuta din clorura de var si apa. Cu aceasta pasta se acopera clapele , se lasa circa 10-12 ore , dupa care se sterg cu o carpa moale , uscata.

Obiectele decorative , pieptenii , ramele de ochelari etc. realizate din baga se curata prin frecare usoara cu un tampon de vata inmuiat intr-un amestec de glicerina ( 15 ml ) , ulei de floarea-soarelui (10-15 ml) si piatra ponce pulbere ( 25 gr). Dupa curatire se lustruiesc cu o flanela curata sau cu o bucata de piele de caprioara. Obiectele de celuloid se spala cu apa si sapun sau cu o solutie diluata de soda si apoi cu apa curata , dupa care se lasa sa se usuce bine.

Statuietele de ipsos se curata cu amidon . Se fierbe amidonul in apa de var , pana cand lichidul capata consistenta smantanii groase. Cu acest lichid se unge obiectul respectiv si se lasa sa se usuce la soare. prin uscare , scrobeala se deprinde singura. Daca mai raman urme de scrbeala , acestea se indeparteaza cu o perie aspra.

sursa: www.mesterucasei.com