Patru soluţii eficiente de încălzire cu electricitate

Românii care renunţă la încălzirea în sistem centralizat au alternative pe bază de curent la preţuri începând cu 70-100 de lei.
Pe măsură ce se apropie iarna, iar preţul gazelor este mereu pe lista scumpirilor, tot mai mulţi români se gândesc cum să se bazeze doar pe curentul electric, atunci când vine vorba de încălzirea casei. Una dintre primele alegeri ale românilor în acest domeniu o reprezintă caloriferele electrice.

Miza pe curent


Alte opţiuni sunt radiatorul pe ulei (preţuri începând de la 150 de lei), radiatorul pe rocă vulcanică (1.200 de euro pentru 120 mp), aeroterma (de la 70 de lei) şi centrala termică pe curent electric (de la 1.700 de lei).

"Se observă o migraţie către sistemele de încălzire pe curent electric, mai ales a consumatorilor din oraşele mai mici, unde lipsa încălzirii pe gaze se face simţită. Este de preferat o sursă de încălzire rapidă şi mereu la îndemână, cum este radiatorul electric", potrivit reprezentanţilor retailerului online Delonghi Store.

În alegerea oricărui sistem de încălzire sunt importante trei elemente: eficienţa, inerţia şi automatizarea. "Cu cât un sistem este mai eficient, cu atât va trebui să consume o cantitate mai mică de energie pentru a încălzi o suprafaţă anume", ne-a declarat Dana Beattrix Rulea, manager general al Amass Integral Solution care importă sisteme economice de încălzire din Danemarca.

Cum poţi reduce consumul


Inerţia este importantă atunci când te interesează economia de curent. De exemplu, dacă un calorifer cedează greu căldura, acesta nu va mai trebui să stea funcţional tot timpul. Un astfel de sistem este radiatorul cu rocă vulcanică, considerat mai eficient decât cel pe ulei. Dispozitivul va funcţiona circa 20 de minute dintr-o oră pentru a-şi menţine temperatura constantă, faţă de circa 40 de minute cât trebuie să funcţioneze un radiator pe ulei.

Adevărat, şi preţurile sunt mai mari în cazul radiatorului cu rocă vulcanică. Astfel, pentru o suprafaţă de circa 122 metri pătraţi, costă circa 1.900 de euro, pentru un apartament cu două camere (52 metri pătraţi) circa 1.227 euro, iar pentru un apartament cu trei camere (68 metri pătraţi) 1.598 euro.

Un calorifer cu ulei, care poate încălzi o cameră de 10 metri pătraţi, costă în jur de 250 de lei. Avantajele caloriferelor electrice sunt mai importante decât principalul minus - consumul destul de ridicat de energie electrică.

1.200 de euro
costă un sistem de încălzire pe bază de rocă vulcanică pentru un apartament de două camere, în suprafaţă de 50 de metri pătraţi

COMPARAŢIE

Centrală termică pe gaze sau pe curent?


Unii cumpărători au început să se gândească la varianta alegerii unei centrale termice pe curent electric în defavoarea uneia pe gaze.

Potrivit specialiştilor, până de curând, cifrele erau de partea centralelor pe gaze naturale, datorită preţului mai mic al gazelor. Dar recentele scumpiri şi, mai ales, creşterea dependenţei ţării noastre în viitor faţă de gazele de import, care sunt mai scumpe, începe să pună sub semnul întrebării o eventuală achiziţie în acest sens.

Costul unei centrale pe curent electric este ceva mai mic decât al uneia pe gaze. Astfel, o centrală de 6 kW, capabilă să încălzească un apartment de două camere, în suprafaţă de 50 metri pătraţi care are o bună izolaţie termică, are un preţ minim de circa 1.700 de lei.

Pentru comparaţie, o centrală pe gaze costă cel puţin 1.800 de lei. La acest preţ se adaugă cel al instalării caloriferelor pentru apa caldă, minimum 1.000 de lei pentru un apartament cu două camere. Care ar fi factura la curent? La un preţ de circa 0,4 lei/kW, un consum lunar de 2.000 kW ar costa peste 800 de lei.

Tot mai mulţi renunţă la sistemul centralizat


Sistemul centralizat de încălzire din România are o vechime de peste 50 de ani şi a devenit în ultimii ani tot mai ineficient. Astfel, dacă acum zece ani, deservea 2,5 milioane de apartamente, la finele lunii august 2011, mai erau în sistem doar 1,52 milioane de apartamente, potrivit unui studiu efectuat de către Ariston Thermo România.

OPŢIUNI

Citiţi mai mult: Patru soluţii eficiente de încălzire cu electricitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/patru-solutii-eficiente-de-incalzire-cu-electricitate-952977.html#ixzz2rA1N8erY
EVZ.ro