Scoaterea petelor de pe obiectele din piele

Petele de grasime se inlatura cu ajutorul unei carpe curate inmuiate in neofalina sau terebentina. Inainte de a aplica acest tratament se verifica pe o portiune ascunsa , pentru a evita eventualele decolorari ale pielii.

Petele de creion chimic se inlatura cu un amestec de alcool si otet ( o lingurita de otet la 100 ml alcool).

Petele de dulceata si cele de praf se elimina cu un burete inmuiat in apa calduta sapunita , apoi locul respectiv se sterge cu apa curata.

Petele de lichior se curata cu acid tartric sau cu acid citric ( sau chiar cu zeama de lamaie). Inainte de a aplica acest tratament se verifica pe o portiune ascunsa , pentru a evita eventualele decolorari ale pielii.

Mucegaiul format se poate indeparta prin tamponare usoara cu o solutie amoniacala de 5 % , urmata imediat de stergerea cu o carpa uscata .

De asemenea , acesta se poate inlatura prin frecare usoara a portiunilor respective cu un glaspapir fin. Acest din urma tratament se aplica in special in cazul pantofilor.

Petele de noroi se indeparteaza cu o ceapa taiata in doua , cand ceapa devine murdara , se taie o felie din ea si se continua operatia.

La indepartarea petelor de iarba de pe pielea alba se procedeaza astfel : se sterg portiunile respective cu neofilina sau terebentina , apoi se trateaza cu apa oxigenata in care se adauga amoniac ( 5 picaturi de amoniac 10 % la 100 ml apa oxigenata 3 %)

Hainele de piele de capra se curata odata pe an , cu un amestec obtinut din lapte fiert si apa in cantitati egale , cu ajutorul unui postav fin inmuiat in amestecul respectiv. Pe masura ce se curata , suprafata curata se sterge cu o tesatura flanelate , moale , uscata.

Urmele lucioase ( de la guler , revere , maneci ) care apar in timpul purtarii hainelor de antilopa se inlatura , stergand locul respectiv cu o radiera de cerneala sau cu o radiera pentru masina de scris sau chiar cu o periuta cu perii tari, Aceleasi procedee se aplica si gentilor , manusilor si pantofilor de antilopa care prezinta asemenea urme. manusile de piele alba se curata stergandu-le usor , de mai multe ori , cu faina alba sau pudra de talc , dupa care se scutura si se perie cu o perie moale

sursa: www.mesterucasei.com