Petele de grasime se indeparteaza prin aplicarea pe portiunea murdara a
unui strat subtire dintr-o pasta preparata din neofalina si creta sau
huma alba. Dupa circa 12 ore , se inlatura creta uscata cu o perie moale
, apoi se spala cu apa calda. Dupa ce se usuca se ceruieste si se
lustruieste cu o flanela din postav moale.
Petele de cafea , ceai
sau de vin rosu de pe marmura alba se pot inlatura stergand locul
respectiv cu un burete inmuiat in apa oxigenata de concentratie 3 % , in
care se dizolva sare de bucatarie ( la 100 ml apa oxigenata se adauga o
lingurita de sare). Petele de pe marmura colorata se pot indeparta
frecandu-le cu o carpa inmuiata in apa sapunita sau apa cu detergent ,
in care se adauga cateva picaturi de otet.
Petele de noroi se
sterg in prealabil cu rumegus umed , apoi se curata cu un detergent
obisnuit si cu apa. Dupa ce se usuca marmura se ceruieste si se
lustruieste cu o flanela sau cu un postav moale.
Petele de rugina
se trateaza cu o solutie fierbinte de acid oxalic 5 % ( sare de macris ;
atentie este toxica! ). Dupa indepartarea petelor , locul respectiv se
trateaza cu o solutie de amoniac avand concentratia 5 % , apoi se spala
cu multa apa.
Petele de sange se curata cu apa calda. Daca nu se
indeparteaza complet se sterg cu apa oxigenata in concentratie de 3% ,
dupa care se spala din nou cu apa.
sursa: www.mesterucasei.com