Scoaterea petelor de pe marmura

Petele de grasime se indeparteaza prin aplicarea pe portiunea murdara a unui strat subtire dintr-o pasta preparata din neofalina si creta sau huma alba. Dupa circa 12 ore , se inlatura creta uscata cu o perie moale , apoi se spala cu apa calda. Dupa ce se usuca se ceruieste si se lustruieste cu o flanela din postav moale.

Petele de cafea , ceai sau de vin rosu de pe marmura alba se pot inlatura stergand locul respectiv cu un burete inmuiat in apa oxigenata de concentratie 3 % , in care se dizolva sare de bucatarie ( la 100 ml apa oxigenata se adauga o lingurita de sare). Petele de pe marmura colorata se pot indeparta frecandu-le cu o carpa inmuiata in apa sapunita sau apa cu detergent , in care se adauga cateva picaturi de otet.

Petele de noroi se sterg in prealabil cu rumegus umed , apoi se curata cu un detergent obisnuit si cu apa. Dupa ce se usuca marmura se ceruieste si se lustruieste cu o flanela sau cu un postav moale.

Petele de rugina se trateaza cu o solutie fierbinte de acid oxalic 5 % ( sare de macris ; atentie este toxica! ). Dupa indepartarea petelor , locul respectiv se trateaza cu o solutie de amoniac avand concentratia 5 % , apoi se spala cu multa apa.

Petele de sange se curata cu apa calda. Daca nu se indeparteaza complet se sterg cu apa oxigenata in concentratie de 3% , dupa care se spala din nou cu apa.

sursa: www.mesterucasei.com