Scoaterea petelor de catran , smoala , ceai si cearade pe materialele textile

Inlaturarea petelor de catran se face prin frecarea locului cu benzina sau terebentina.
Inlaturarea petelor de ceai se face prin tamponarea portiunii patate cu o solutie diluata de amoniac sau cu glicerina , apoi cu acid acetic diluat ( 20 ml otet la un litru de apa ) , dupa care se spala cu apa calduta. De asemenea , petele de ceai se pot umezi cu o solutie de acid oxalic 5 % , se lasa timp de 6-10 minute , dupa care se spala cu multa apa.
Inlaturarea petelor de ceara:
Ceara ajunge in stare topita pe tesaturi si produce pe locul de contact depuneri de culoare alba , galbuie sau chiar colorate. Aceste depuneri se inlatura intai cu ajutorul unui cutit . Apoi se pun pe ambele fete ale materialului cateva straturi de hartie de filtru si se calca cu fu fierul calcat. Dupa aceasta operatie se freaca locul petei cu putin alcool.
De asemenea , aceste pete se inlatura cu benzina , aplicata cu ajutorul unui tampon bine imbibat. Sub materialul textil se va pune o tesatura curata de bumbac , care va absorbi ceara si murdaria dizolvate . In caz ca , dupa uscare , ramane o urma alba se aplica din nou un solvent pana la disparitia totala a petei.

 

 

www.mesterucasei.com